· 

IJssel - dag 2 - BRONKHORST

 

Op de tweede dag kom ik uit in Bronkhorst.

Wat aardig is wanneer je staat te schilderen, is dat er altijd mensen gezellig komen kletsen. Ik vind dat wel leuk, en neem er vaak de tijd voor. Ik heb nooit haast als ik schilder. Vaak vertellen ze over iemand in hun sociale kring die ook schildert. Soms heb ik al door dat de persoon zelf schildert, maar het nog niet zo expliciet wil of durft te zeggen. Ik help dan altijd even:  'Schildert uzelf ook?' En dan zijn ze los ;)

 

Maar ook plezierig  is dat ze vaak tips gaan geven over de omgeving. 'Waar u echt een keer naartoe moet is ....."

En zo ben ik dan op deze plek gekomen. Daar links, daar rechts....en dan een Veerweg. Ik ben overgevaren en vond dit een mooie plek;

stroomafwaarts kijkend richting Zutphen. Achter mij ligt Doesburg.

 

Een 'goede' kijker zal wat missen. Ik zal het zelf maar zeggen..... Dat zijn de verticale palen, zgn. kopbakens die langs het water staan. Deze geven de stroomrichting aan van het water. En wat dus de LINKER- of de RECHTERoever is.  Het is een paal met OF een rode driehoek met punt naar beneden,

of een groene driehoek met de punt omhoog.

Als je dan de rode aan je rechterhand hebt kijk je stroomafwaarts. En heet dat de rechteroever. (een weetje ;)

 

Oja, maar ik heb ze dus niet geschilderd, omdat ik het een enorme afbreuk vind doen aan het natuurlijke karakter van de rivier. Al die verticale lijnen.

 

Sowieso waan ik me vrij om het schilderij te maken met 'dichterlijke vrijheid'. Op onderstaande foto is in werkelijkheid rechts een grote luifel

met daaronder een terras. Ik heb nog even getwijfeld, maar niet gedaan. 

 

En de pont heb ik er ook uitgelaten. Ik heb beide kanten geprobeerd. Maar het was een enorm geel/blauwe pont. Het eiste alle aandacht op.

En wat ik toch graag wilde maken waren de kleuren van het licht; de lucht, het water en de oever.

 

Mijns inziens een mooi schilderij geworden!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0