vissershaven IJmuiden

VISSERSHAVEN IJMUIDEN, 22 mei 2019

 

Ik heb een nieuwe aanwinst; een schilderskwast of POCHADE.  Een geweldig simpele manier om een klein schilderij te maken.

Openklappen, verf op palet en aan de slag!

 

Vandaag, 2e paasdag liggen alle vissersschepen aan de kade. Dit zijn de grote boomkor-kotters uit voornamelijk URK, GOEDEREEDE, IJMUIDEN en SCHEVENINGEN.

vrijdag jl is alle vis al van boord gegaan en verhandeld in de vishal. 

De visserlui hebben een lang Paasweekend. Morgenochtend zullen ze weer voor een week naar zee gaan. Dat gaat het hele jaar door.

Wind, kou of storm...maakt ze niet uit. Stoere lui zijn het!  Ik ga er eens een schilderij van maken!

 

Over het algemeen vissen deze schepen in de wateren tussen Engeland en Nederland. Hun vangst is platvis;  schol, tong, schar, tarbot etc.

Ze vissen met netten die aan weerszijde van het schip aan een boom hangen. (vandaag BOOMKOR). Deze netten schrapen over de zeebodem en vangen op deze manier de platvissen die liggen verscholen in het zand.

 

De laatste tijd is er veel te doen geweest over de 'polstechniek' Een manier om in plaats van zware kettingen die over de bodem schrapen een dikke elektrische lijn te hebben die de vissen doet opschrikken. Helaas is door de Europese Unie een streep gezet door deze vismethode. 

Het kost de schepen veel energie/kosten (lees diesel) om de zware kettingen over de bodem te trekken. 

 

De schepen zijn vaak geschilderd in primaire kleuren; rood, blauw of een secundaire, groen. Vaak zijn de masten geel. Dit maakt dat vissersschepen ......zijn om te schilderen. en ook herkenbaar.  Ook al gebruik je nog zo een grote kwast op een kleindoek. Zoals ik hier heb gedaan.

 

Dit is de Vissershaven van IJmuiden. In deze haven is de grootste visafslag van Nederland. 

Het is elke keer weer een prachtig gezicht om de schepen binnen te zien komen. diepliggend, met hun ruim vol met vis.

Deze vis wordt direct gelost en verhandeld. Zodat de vrachtwagens de vis binnen een dag vers op het bord van iemand in Munchen of Parijs kunnen krijgen.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0