· 

IJssel - dag 3 - GORSSEL

afmeting  50 x 38 cm

Op de derde dag kom ik uit in Gorssel.

 

"Als u naar Gorssel gaat moet u naar het museum MORE' roept een vriendelijke mevrouw mij toe, wanneer ik de B&B- ontbijtkamer uitloop.

'Maar wel vooraf reserveren hoor!!'  Ik vertel haar dat ik het zelf ga doen. Zelf ga schilderen. Heerlijk een plek zoeken en dan de hele dag iets

doen waar ik het meest zin in heb!

Het is weer even zoeken, maar uiteindelijk kom ik dan toch weer uit bij een veerpont. Ik kan nu niet verder en moet mijn auto parkeren en verder lopen langs een fietspad. Wanneer ik het pad afgelopen heb, kom ik op een geweldig mooi punt. Ik weet niet welke oever nu mooier is. Grote wolkenpartijen scheren voorbij. Er staat een fijne zon en alles baadt in het licht. De keuze is vanaf deze kant, en dan tegen het licht in, OF eerst even aan de overkant gaan kijken. Dat doe ik. Wederom een allervriendelijkste schipper. Ik vaar met hem over en bekijk de situatie daar. Wel heel mooi. Zicht op de wolken...,Maar toch is die andere kant spannender qua licht en compositie van water en lucht. Weer terug, spullen uit de auto halen en de boel optuigen.

 

Aangezien ik langs een fietspad sta waar fietstoeristen moeten wachten op het veer, heb ik gezellige aandacht en praatjes.

 

Ik heb gekozen om het paneel staand/portret te gaan maken. Omdat ik de grote (licht)dreigende wolken wil laten zien die boven dat glinsterende water drijven.  Deventer ligt nu achter , en rechtsvoor Zutphen. Kijken dus nu stroomOPwaarts.

 

Als ondergrond een oranje acryl. Hierdoor wordt het licht dat straks onder de olieverflagen komt warmer. Een standaardpaneel of schilderdoek is vaak blauwig wit. Dus koud.

 

Eerst zet ik grote vormen op om de compositie te testen. Ik werk in begin (ook later nog wel ;) heel ruw en snel.  Nog niet teveel naar de exacte kleuren kijken. Eerst kijken of wat in mijn hoofd zit qua compositie, ook echt werkt.  Ik breng verf op met een paletmes. Eerst mengen op het palet totdat de kleur behoorlijk klopt en dan vlakken opbrengen. Na een half uur moet het basisbeeld er wel op staan. Dan begint het 'inkleuren' van de tussenvormen en ga ik steeds meer

naar de 'echte' kleuren.   

 

Het resultaat hoeft voor mij niet kloppend te zijn vwb vorm en omgeving. Belangrijk vind ik dat het licht, de kleuren en gevoel kloppen bij die dag.

Zodat wanneer ik het schilderij later terugzie, ik dit herken; het gevoel van die dag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

hadhdrhdh

Reactie schrijven

Commentaren: 0